Blaty metalowe

Blaty kuchenneBlatom kuchennym  stawiamy wysokie wymagania. Mają być estetyczne, trwałe, odporne na zabrudzenia i środki chemiczne. Nie jest łatwo sprostać tym wymaganiom i wybrać ten jeden jedyny rodzaj z wielu obecnych na rynku. Blaty różnią się też ceną.  Za metr kwadratowy blatu kuchennego możemy zapłacić  kilkaset złotych albo dziesięć razy więcej.
Dlatego może warto zdecydować się na blat metalowy. Należy do tych tańszych, a jest równie trwały, szczególnie jeśli jest wykonany z aluminium lub ze stali kwasoodpornej. Jeśli zdecydujemy się na tego typu blat, lepiej kupić ten ze stali wyższej jakości, gdyż blaty kuchenne wykonane ze stali niższej jakości, łatwo zarysować i trudniej wyczyścić, a po pewnym czasie mogą korodować.

Blaty metalowe dostępne na http://www.belmeb.pl/idm,9,kat,37,blaty-kuchenne.html wykonane są z płyty wiórowej lub pilśniowej pokrytej warstwą stalowej blachy, aluminium lub miedzi grubości około 3 mm. Ich powierzchnia może być gładka lub fakturowana. W metalowy blat można bez problemu w spawać zlewozmywak, tak by nie było widać łączenia.

Blat metalowy szczególnie sprawdzi się w małej kuchni, gdyż metal jak lustro odbija światło, powiększając wnętrze. Poza tym bardzo dobrze współgra z innymi metalowymi sprzętami kuchennymi. Niewątpliwą zaletą takiego blatu jest to, że jest niezwykle higieniczny, ponieważ na jego powierzchni  nie gromadzą się drobnoustroje. Metal jest odporny na wilgoć i bardzo łatwo go wyczyścić. Niestety widać na nim tłuszcz i każdą kroplę wody. Dlatego  należy  pamiętać, aby po każdym użyciu dokładnie go wyczyścić. Nie polecam też krojenia nożem bezpośrednio na blacie, bo można go zarysować.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Do kuchni i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz